Optimizacija performansi sajta

Optimizacija performansi sajta (eng. Web performance optimization) je proces u kom se se utiče na brzinu učitavanja sajta. Optimizacija performansi podrazumeva smanjenje broja i veličine fajlova tako da se pregleda neke stranice učitavaju samo neophodni fajlovi i skripte i to u onoj rezoluciji koja je na toj stranici potrebna.

Brzina učitavanja je veoma bitna za posećenost sajta i opšte korisničko zadovoljstvo. Ukoliko se stranica presporo učitava, korisnici će često napuštati stranica i pre nego što dočekaju da se ona učita i možda im sa nje nešto privuče pažnju. Sporo učitavanje dovodi do smanjenja broja poseta, kako novih korisnika tako i onih koji su sajt već posećivali.

Dobra optimizacija sajta zadržaće kvalitet postojećeg sajta ali će doneti maksimalno ubrzanje sajta. Brzo učitavanje će dovesti do zadovoljnih korisnika koji će se rado vraćati na sajt koji im se već dopao. I novi korisnici će češće posećivati sajt a to će uticati i na pretraživače da ih ocene kao sajtove koje će uvrstiti u svoje pretrage.

Zainteresovani za izradu kvalitetnog sajta po pristupačnim cenama?

Ime

Imejl adresa